Træfældning som erhverv

Selvom det måske for nogle kan lyde skørt, så kan man faktisk godt arbejde som skovmand i Danmark. For nogle lyder det måske useriøst, men for folk som har lidt forstand på natur og skov, kan det næppe komme som en overraskelse. Hvis man er skovmand, så arbejder man blandt andet med træfældning og salg af tre, for eksempel i form af flis og gran til jul. Det kan være oplagt at vælge et erhverv som skovmand, hvis man er glad for naturen og glad for at opholde sig udendørs. Man kan både være offentligt ansat, og arbejde for privatpersoner. Hvis man arbejder for den offentlige sektor, så kan man for eksempel være ansat gennem kommunen. Så kan man stå for at fælde træer langs offentlige veje, i parker eller i skove. Især efter en storm er der mange træer, som skal fældes og stier som skal frigøres. Hvis man arbejder for privatpersoner, så kan det være, man skal fælde træer i folks haver eller ved sommerhuse eller kolonihavehuse.

Træfældning og naturområder på Sjælland

Der er mange skønne naturområder på Sjælland. For eksempel er der nogle flotte naturarealer omkring Sorø Sø og Tystrup Sø. Disse to søer ligger midt imellem Slagelse og Ringsted, og syd for Holbæk. Her er gode muligheder for nogle gode gåture med familien eller en løbetur. Naturområder som disse har også store arealer med skov, og her er det blandt andet en skovmands job at holde området sundt og sørge for, at der er vækst. Det kan være nødvendig med træfældning, hvis der for eksempel vokser mange træer tæt op ad hinanden. Så er der ikke nødvendigvis næring nok i jorden til alle træerne. Ligesom der heller ikke nødvendigvis er sollys nok til træerne, da de kan skygge for hinanden, hvis de står for tæt. Derfor kan det være nødvendigt at fælde nogle træer, hvis andre træer skal have lov til at overleve.

 

Uhensigtsmæssig træfældning

I Danmark bliver der kun fældet træer, hvis der er en grund til det. Og træfældning er under kontrol. Således kan man være sikker på, at skove og naturområder, som de nævnte i nærheden af Slagelse og Ringsted ikke pludselig forsvinder. Sådan er det ikke alle steder i verden. Mange steder rundt omkring på jorden foregår der hver dag ulovlig og uhensigtsmæssig træfældning af skove. Det går især ud over regnskove, som bliver fældet for at få plads til at lave marker eller andet produktion. Problemet er bare, at disse områder kun i en meget kort periode kan anvendes til for eksempel kornmarker. Derfor fælder man en masse regnskov blot for at have marker i nogle få år. Dette er yderst trist. Både fordi at regnskovene er noget af det vigtige vi har i forhold til at kunne modgå tendenserne vi ser med den globale opvarmning. Regnskove er eksperter i at omdanne CO2 til ilt. Derfor er regnskove nødvendige at have. Ligeledes bor der mange spændende og sjældne dyrearter i regnskove, hvis liv og eksistens bliver truet, når vi fælder og fjerner deres levesteder.