Sådan finder du de helt rigtige fodlister

Fodlisten er den liste, som sidder mellem væggen og gulvet. Hvis man er i gang med det helt store byggeprojekt, så skal man selvfølgelig have fodlister på sine vægge. Fodlister er med til at give det sidste finish således, at rummet ser pænt og indbydende ud. Samtidig har de fleste fodlister en glat overflade der gør, at de er nemme at rengøre. Fodlisten er også med til at beskytte væggen mod skader, når man går og støvsuger i hjemmet. Der findes mange forskellige slags fodlister og valget falder altid på, hvad familiens stil er. Tjek det store marked ud og find en variant, der falder i sin smag.

Værd at vide om fodlister:

En fodliste er ikke bare en fodliste, da der findes mange forskellige højder, materialer samt farver. Fodlister kan fås både i lave udgaver og i høje udgaver. Hvis man vælger en høj fodliste, så er det med til at give rummet mere karakter. Samtidig er en højere fodliste med til at beskytte væggen mere, så der ikke kommer skræmmer i væggen på grund af f.eks. støvsugeren. Der er mange, som vælger fodlister efter hvilken farve væggen har. Det er blevet meget moderne at vælge klassiske hvide fodlister til hvide vægge, da det hele går ud i et og giver et stilfuldt og stilrent udtryk. For mange år siden var fodlister i træ yderst populært, men i og med at der er kommet mange nye variationer til, så er der et bredere udvalg af flotte fodlister.

 

Hvis man går ned i byggemarkeder og skal have hjælp til at finde de helt rigtige fodlister, så vil medarbejderne med garanti først anbefale glatte fodlister i fyrretræ. Fodlister i fyrretræ er den mest solgte fodlistetype på markedet. Hvis man f.eks. vælger fodlister i fyrretræ, så findes der ikke kun en variant man kan vælge. Fodlister kan både fås med rundinger i toppen og i forskellige træsorter. Det er også blevet meget populært at købe fodlister med ledningsskjul således, at kabelskjulere kan undværes. Fodlister med ledningsskjul er perfekt egnet til hjem med småbørn, som godt kan finde på at pille ved ledningerne.

Få så flotte fodlister som muligt:

Hvis du selv skal montere fodlisterne på væggen, så kommer der her nogle gode råd til, hvordan resultatet bliver så flot som muligt.

  • Sav listerne til med 45 graders snit
  • Det anbefales, at snittet skæres med en kapsav.
  • Monteringslim samt skruer er nødvendige for, at listerne sidder så godt fast som muligt.
  • Slut af med en omgang akrylfuge

 

Hvis man skærer fodlisterne i et 45 graders snit, så er det langt nemmere at slibe og spartle fodlisten, så den bliver pæn at kigge på. Man kommer næsten ikke til at kunne se, at man har skåret i den. Man behøver ikke nødvendigvis at bruge en kapsav til at skære fodlisterne over med, men ifølge flere undersøgelser, så giver kapsaven det pæneste snit. Hvis man ikke har en kapsav, så kan det også gå an med en fukssvans og en skærekasse. Det er forskelligt om det er nødvendigt både at lime og sætte skruer i fodlisterne. Afhængig af hvor plan væggen er, så kan det i nogle tilfælde være tilstrækkeligt med limen. For at være helt sikker anbefales det, at man også sætter nogle skruer i således, at fodlisten med garanti ikke kan falde af. Hvis fodlister ikke sidder ordentligt ind til væggen, så kan man med fordel placere en akrylfuge mellem fodlisten og væggen. Helhedsindtrykket bliver tilfredsstillende, da de helt små finish er ordnet. Hvis du har spørgsmål eller har brug for vejledning til valg af materialer, så kan medarbejdere i de forskellige byggemarkeder med garanti hjælpe.